Blogg av Erik

måndag, 16 januari 2017 13:22 Skrivet av Raija Nikka
Blogg:
2017-01-16
 
I nästan 10 år har jag och min blåsa haft samarbetsproblem. Jag har tyckt en sak, medan blåsan gjort tvärtemot. Jag har försökt tömma på toan medan blåsan ihärdigt kämpat för att tömma i kalsongerna. Men nu kära blåsa, nu har du fått en utmaning!

Jag som skriver detta inlägg heter Erik och är i 30 årsåldern. Bor i huvudstaden med fru och barn. Anledningen till att jag skriver på bloggen är att jag vill dela med mig av min resa. En resa mot ett torrare liv. 

För många år sedan märkte jag hur det då och då kom några droppar i kalsongerna. Det var ingen big deal utan bara lite genant till en början. Men när dropparna började övergå till skvättar fick tillvaron en ny inriktning; -Var är närmaste toalett?

Åren gick och skvättarna kunde ibland övergå till skurar och både byxor och kalsonger var våta. Galet pinsamt första gången och trettio gånger mer pinsamt när jag insåg att det inte var en engångsföreteelse. Hjälp! Jag är inkontinent, tänkte jag. 

Pappret i kalsongerna kunde inte längre ta emot droppar och skvättar så jag var tvungen att söka hjälp. Dock insåg jag snabbt att det är väldigt svårt att som nybliven 30 åring bli tagen på allvar med blåsproblem. På vårdcentralerna där jag sökt hjälp har jag mest fått höra att det är blåskatarrer eller begynnande infektioner och att blåsproblem har minsann bara äldre människor. Ack så fel dom hade!

Distriktssköterskan skrev ut små bindor eller kupformade skydd att lägga i kalsongen. Men min blåsa bara "hånskrattade" och kissade rakt igenom. Gissa om vi var osams blåsan och jag?

Nu har det gått ett par år och jag har gift mig och skaffat barn. Min fru har alltid varit otroligt stöttande och hållit om mig när jag behövt det som mest. Jag har många gånger undrat hur hon kan älska mig fast att jag behöver använda stora inkontinensskydd då och då i min vardag.

När min som kom till världen för ett år sedan så kände jag att jag måste ta tag i detta. Jag kan inte acceptera mitt liv på detta sätt. 

På den här bloggen vill jag dela med mig om fredsprocessen mellan blåsan och mig. På vägen mot fred oss emellan har jag en otrolig hjälp av urolog och uroterapeut. Från att ha varit väldigt blyg med detta bekymmer för sjukvården har jag nu gått till att prata öppet om det med dessa personer och jag är snarare stolt över mig själv. Stolt att jag försöker bli sams med min - tydligen - väldigt lilla och överaktiva blåsa.

// Erik


Skriv en kommentar till detta inlägg

Grattis alla mammor!

söndag, 29 maj 2016 17:54 Skrivet av

I dag är det Mors dag och mammor över hela landet firas av sina barn och partners.

Firas för de underbara och viktiga personer de är (och tydligen så även jag eftersom jag också blivit firad).

Men vad innebär det att bli mamma? Att vi för evigt har ett barn (eller fler) som är beroende av oss är liksom självklart….

Utöver det betyder det att vi bytt ut vår tidigare kropp med ordentliga magmuskler, hyfsade bröst och tät urinblåsa mot en kropp där sagda kroppsdelar inte per automatik uppträder som önskat.

Vi mammor har inte bara burit ett/flera barn under nio (jobbiga) månader och genomlidit smärtsamma (!?!?!!) förlossningar. Vi har dessutom en fortsatt kamp efteråt för att få tillbaka en funktionell kropp där styrka, stabilitet och välmående är det viktigaste.

Om man sedan vill återgå i ursprungsvikt eller inte spelar mindre roll. Men en stark välmående kropp som orkar med att vara mamma är vad jag menar.

För att fira alla oss mammor som genomlidit foglossningar,  illamående,  halsbränna,  strulande blödande amning, ansträngningsinkontinens…… Så säger jag GRATTIS!  Det gjorde vi bra 
	  </div>

	  


		<div class=


Skriv en kommentar till detta inlägg
Sida 1 av 24