Kissa inte utomhus i Helsingborg om du befinner dig i Skåne. Där bötfälls nämligen flest som lättar på trycket utomhus.

Sedan år 2008 kan offentlig urinering ge böter. I Skåne har 2 300 personer bötfällt för att ha kissat utomhus. Hela 40 procent av böterna i Skåne har utfärdats i Helsingborg. Det visar statistik som Rikspolisstyrelsen tagit fram på uppdrag av tidningen Metro Skåne.

Att så många bötfälls i Helsingborg beror på att polisen i staden blivit aktiva sedan man fått klagomål från boende i de centrala delarna av staden. Sedan en tid tillbaka är det rutin för närpolisen i Helsingborg att rapportera så snart man ser någon som urinerar offentligt.

Som bekant kan det vara svårt att finna offentliga toaletter. Det är då viktigt att komma ihåg att det inte behöver vara olagligt att kissa utomhus. Bara man är diskret och inte stör någon annan.
– Måste man lätta på trycket får man uppsöka en undanskymd plats i till exempel en park där ingen ser. Det är när det sker inför andras åskådan som det blir förargelseväckande beteende, säger Bengt Wallin, biträdande närpolischef i Helsingborg, till tidningen Metro Skåne.