Andra artiklar

Att vara tio år gammal och tvungen att sova med blöja är inte kul. Det vet Johan. Men det går framåt. Idag är Johan nästan helt torr om dagen. Det innebär att han snart kan behandlas för sängvätningen, enures.

Johan är en pigg och glad tioåring. Han älskar att leka med sina kompisar och hinner knappt komma in genom dörren förrän han är på väg ut igen.

Att Johan är ett barn med speciella behov kan ingen se. Det är först  när det är tid att gå i säng som hans behov blir tydliga. Johan sover med blöja.

Aldrig helt torr

Johan har aldrig varit helt torr. När han var fyra år sökte hans mamma, Lena, hjälp på barnmedicinen för första gången.

- Jag fick veta att han skulle skulle sluta använda blöjor för att kunna lära sig att inte kissa på sig, berättar Lena.

Lena gjorde sig av med blöjorna. Och Johan fortsatte att kissa ned sig. Dag såväl som natt. På dagis hade Johan sex ombyten. För Lena innebar Johans nedkissade kläder gigantiska tvätthögar, men hon bet ihop. Läckagen skulle nog växa bort, som vårdpersonalen sagt. 

Remiss till uroterapeut

När skolstarten närmade sig och Johan fortfarande inte var torr bestämde sig Lena för att söka hjälp ytterligare en gång.

- Jag förstod att det skulle kunna bli problem för honom i skolan om han fortsatte att kissa ned sig.

Den här gången gick det snabbare. Johan fick remiss till en uroterapeut på en mottagning som specialiserat sig på barninkontinens. Här inleddes en utredning och Johan fick genomgå en rad olika undersökningar. Snart stod det klart att Johan har en överaktiv blåsa. Johans blåsmuskel arbetar för snabbt, vilket innebär att han ofta känner sig kissnödig. Och vilken tioåring har lust att gå på toaletten fem gånger i timmen? 

Nästan torr om dagen

För att lugna Johans blåsa ordninerades han ett läkemedel som heter Detrusitol.

- Man kan säga att det gör blåsan lite latare så att den fylls bättre, förklarar Lena.

Medicinen har fungerat väl. Idag är Johan nästan torr om dagarna. Men det behövs fortfarande ett ombyte i skolväskan. Åtminstone en tid till. När ett barn har besvär såväl dag- som nattetid delar man upp behandlingen. Man börjar med att behandla daginkontinensen. Först när barnet är helt torrt om dagen går man vidare och behandlar nattproblemet.

Inte lätt att vara förälder

Johans nattenures har inneburit att han åter börjat med blöja för en tid.

- Det var uroterapeuten som sa till mig att nu fick det vara nog. Johan behöver sin nattsömn, berättar Lena och betonar hur viktigt stödet från uroterapeuten är.

- Det är fantastsikt skönt att ha någon som backar upp oss. Som talar med Johan om hans besvär, förklarar och peppar honom. Och mig, tillägger Lena.

Och det behövs. Ibland. Förrutom tvätten och oron så har Johans besvär inneburit en hel del frustration för Lenas del.

- Jag har haft en del diskutioner med Johans skola. Som förälder kan jag få dåligt samvete eftersom mitt barns problem innebär extra arbete för personalen. Jag vet att Johan har rätt att få hjälp, att han har särskilda behov precis som barn med diabetes eller allergi, men det hjälper inte alltid. Då är det skönt att tala med uroterapeuten.

Skakar av sig

Johan är förvånandsvärt opåverkad av sina besvär.

- Visst har det funnits kamrater som retat honom, men det verkar som han skakar av sig det, säger Lena.

Men även Johan har såklart dagar då han misströstar. "Jag är tio år och använder blöja. Vad är det för fel på mig?", undrar han.

Hitintills har Johan inte velat sova över hos kompisar. Men den sista tiden har han ändrat uppfattning. Nästa gång hans kompis Jerker kan, ska Johan sova över. Att han måste ta på sig blöja när de ska sova tänker han inte bry sig om.