Jag blev opererad för prostatacancer för 10 år sedan på KS i Solna (robotkirurgi).
Operationen blev lyckad men tyvärr fick jag urininkontinens efter den.
Den kirurg som opererade mig förskrev då en medicin som heter YENTREVE

Jag blev opererat för prostatacancer för 10 år sedan på KS i Solna (robotkirurgi). Operationen blev lyckad men tyvärr fick jag urininkontinens efter den. Den kirurg som opererade mig föreskriv då en medicin som heter YENTREVE och föreslog att jag skulle prova den trots att den egentligen var avsedd för kvinnlig inkontinens.


Jag tog YENTREVE dagligen under många år men har nu trappat ner och helt slutat med den eftersom det anges att en av bieffekterna av den var förhöjt blodtryck.  Eftersom jag numera äter medicin mot högt blodtryck så ville jag inte förvärra detta.
Sedan jag slutat med YENTREVE kan jag inte påstå att jag märkt någon förändring.
Jag måste tyvärr bära inkontinensskydd (Tena for men, level 2) dygnet runt för säkerhets skull. Och har gjort så i tio år (!)
Under natten sker inget läckage alls utan det är bara när jag är "uppe och rör på mig".

Jag undrar nu förstås om något finns att göra?
Har det till exempel kanske kommit fram annan medicin under de senaste tio åren som man kan ta tillsammans givetvis med bäckenbottenträning eller är det bara att "gilla läget"?
Det viktigaste var ju förstås att cancern upptäcktes i tid och kunde tas bort men det försämrar ju onekligen min livskvalité att ha det så här år efter år. Finns något att göra?


”Viktigt med livskvalité”


Tack för frågan
 
SVAR;
När det gäller behandling av urinläckage efter operation med borttagande av prostatakörteln så är bäckenbottenträning och Yentreve det första man gör. Om det inte ger tillräckligt resultat finns också operation mot urinläckaget.
 
För att bedöma om en sådan operation kommer att hjälpa mot läckaget måste det göras en ny bedömning där ingår intittande i urinröret och urinblåsan (cystoskopi) samt tryckmätning i dessa organ (urodynamik). Sådana undersökningar görs på urologiska kliniker runt om i landet. Går du hos en urolog kan du fråga denne hur man går vidare. Annars kan din distriktsläkare remittera till urologisk klinik.
 
Mvh
 
Tareq Alsaody
Biträdande överläkare
Urologiska kliniken
Karolinska Universitetssjukhuset