Är en kille på 28 år, jag har haft en överaktiv blåsa sedan jag blev ca 17. 

Jag har alltid försökt att dricka så lite som möjligt efter det. Varje gång jag är ”borta” där jag vet att det är lite svårt att gå på toa så dricker jag helst ingenting.Nu senast så satt jag med några vänner och dem drack öl och jag julmust. Jag drack ca en halv liter, jag hade inte druckit något innan. 

Jag tömde blåsan innan jag lämnade hemmet, sedan fick jag ta en buske på vägen till stationen. Och även på tåget, resan som varade 35 minuter kände jag kraftigt att jag måste få tömma blåsan annars läcker jag.Jag har blivit undersökt för detta. Dom smörjde in och gjorde ett ultra ljud för att se att vätskan var borta. Men mer än så vart det inte. 

Jag lider varje gång vi är några och skall ut och äta eller dricka eller att jag går på stan själv. Detta begränsar kraftigt mitt vardagsliv.

Har ni några tips?

Svar

Hej,

Det bästa tipset till dig är att söka vård igen, i första hand på vårdcentralen, annars gärna hos urolog. De kontroller man gjort var bra men fler undersökningar behöver absolut göras och du behöver behandling.

Själv kan du göra en så kallad urinmätningslista där du antecknar när och hur mycket du kissar vid varje tillfälle per dygn, det ger ett bra underlag för utredningen. Det är svårt att säga vad som är felet utan att veta mer. Sök hjälp, något kan säkert göras för att lindra.

Det finns mycket på nätet om överaktiv blåsa, ett tillstånd när kraftiga trängningar gör att man behöver kissa ofta, en del får också urinläckage som följd av svårighet att kontrollera trängningen. Överaktiv blåsa är ett symtom och talar inte om vad det beror på, därför behöver undersökningar göras.
(Urinmätningslista att fylla i hittar du på www.nikola.nu. Läs om överaktiv blåsa på http://www.sinoba.se/sv/hitta-raett/vuxna/olika-typer-av-besvaer/oeveraktiv-blasa

Lycka till
Märta Lauritzen
Uroterapeut