Hej,

Jag har under en längre tid från och till haft problem att kissa. Det hela började med en segling över Atlanten där jag halvvägs över fick stora problem. Det hela slutade med sjuktransport på last fartyg till Sydamerika. Det visade sig att jag hade urinvägsinfektion men en stor del var stressrelaterat. Sedan dess kan jag inte kissa på tex segelbåt. Samma gäller flyg. Jag blir extremt stressad vilket gör att allt låser sig.

Läste på eran sida om Rik. Det känns som det skulle kunna lösa delar av mitt problem. Är det något man kan beställa och i sådant fall var

M.v.h. J

Hej J
Visst kan man lära sig att själv tömma sin blåsa med kateter vid behov. Det låter som det skulle vara en bra lösning för dig som befinner dig på de stora haven.
Ett urinstopp kan ha olika orsaker som trängsel i urinröret till exempel på grund av förstorad prostatakörtel eller akut urinvägsinfektion. Det kan också ha med muskler och nervförsörjning att göra.

Att kissa kan verka enkelt men är egentligen en komplicerad process där viljan att tömma blåsan startar en händelsekedja där nerver kopplar bort de muskler som ser till att det inte rinner urin konstant och i stället kopplar på de muskler som drar ihop urinblåsan och öppnar urinröret för ett flöde. Stress och oro kan påverka den nervfunktionen, det går helt enkelt inte att komma igång, det känns som man inte vet hur det går till. Det är ganska många som har det problemet i olika grad och det kallas på svenska för Blyg Blåsa.
Att ha tillgång till kateter och veta hur man ska använda den kan både vara ett stöd för att kunna koncentrera sig på att kissa utan oro att det inte ska gå. OM det ändå inte går att kissa den vanliga vägen kan urinen ändå komma ut med hjälp av katetern som tas bort när blåsan är tom.
För att lära sig självkateterisering och få tillgång till katetrar behöver du kontakta en läkare och/eller en uroterapeut. Uroterapeuter är vana att möta det här problemet och kan också vägleda till rätt vårdgivare.
Där du befinner dig finns säkert läkare eller sjuksköterskor som kan hjälpa dig. Det är, såvitt jag vet, svårt att köpa katetrar på nätet. Där finns emellertid många bra beskrivningar över hur man gör.

Lycka till och god seglats!
Märta Lauritzen
Uroterapeut