Fråga
Jag är 33 år och använder blöjor dag som natt. Men det har inte alltid varit så. Jag har alltid saknat en trygghet, haft stora ångestbesvär, sömnbesvär etc.

Genom uppväxten hade jag märkt att blöjan var associerat till något positivt, och jag hade dem sporadiskt, när man kunde få tag i dem. Men allt eftersom att man växte, växte besvären. Det var nånstans där jag insåg att blöjor har en läkande effekt på mig. Det är alltså inte en fysisk orsak, utan en psykologisk orsak.
Och efter en massa år av testande med antidepressiva, sömnmediciner och annat, har jag sedan ett par år tillbaka en psykolog, som stöttat mig. Allt ifrån att inse att jag måste försöka acceptera dem istället, till att de flesta kompisar nu vet att jag använder blöja.Idag äger jag inte ens underkläder längre. För att man inte ska känna att man måste dölja sig själv eller tyngas ner av det.

Har länge velat gå till vårdcentralen för att se om man kan få dem på recept. Dels då jag köper dem själv och det kostar en hel del, och att det ska finnas på papper att jag ska ha blöjor. Men det har jag inte vågat göra. Hur möjligt är det? Är mitt behov legitimt?

Svar

Hej

Så skönt att du träffat en psykolog du känner dig trygg med.
Vad gäller möjligheten att få skydd utskrivna kan det vara svårt. Enligt regelverket krävs att det inte går att kontrollera urinen, att man har urinläckage. Orsaken till detta bör utredas och behandling erbjudas. Om andra skäl ligger till grund för användning behöver det tas upp tillsammans med dig, din psykolog och läkare/uroterapeut. Du beskriver att du har accepterat ditt behov av att bära inkontinensskydd, kanske det då kan bli möjligt att ta nästa steg och börja resan mot att släppa behovet. Går inte det att lösa måste man söka dispens hos det landsting du bor i.

Lycka till
Märta Lauritzen
Uroterapeut