Min fråga,


Jag har så länge jag kan minnas haft enorma trängningar. Jag går på toa dag som natt.
Måste alltid veta vart en toa finns infall att jag måste gå dit.
Äter vesicare 10 mg nu men jag vet ej om den hjälper mig.
Kan man på nåt sätt öka den dosen nån som vet?

Kan man på nåt sätt öka den dosen nån som vet?
Jag har genomgått utredning hos en urolog och dom hittade inget fel.
Har begärt att få göra ny utredning.
Skulle vilja veta vad jag ska ta upp med läkaren vad för medicin sätt att minska trängningarna osv?

MQ

Svar,
Det låter riktigt jobbigt, att inte kunna sova utan vakna av kissnödighet flera gånger per natt påverkar lätt resten av livet.

Din direkta fråga är om du kan öka dosen av Vesicare och svaret på den är nej, det bör du inte göra. Du har fått den högsta dosen som är lämplig att ta. Det är svårt att svara på hela din fråga utan att veta mer om tex vilken utredning som är gjord, vilken typ av trängningar du har, eventuella läckage, urinmängder och eventuella andra sjukdomar eller besvär. Det är många frågor  - om de inte är ställda redan
behöver du träffa någon som gör det.

Trängningsproblem, det vill säga plötslig svår kissnödighet som inte går att behärska, är ett gissel. Behandling kan vara genomgång av vätskeintag och urinmängder, träning att själv välja tillfälle för blåstömning, läkemedel typ Vesicare som lugnar urinblåsan, elektrisk stimulering och/eller akupunktur har också samma mål liksom Botox som sprutas in i urinblåsans muskelvävnad.

Behandling måste väljas med utredningsresultaten som grund, och vi råder dig att ta upp frågan igen. Sök gärna en mottagning där läkaren samarbetar med en uroterapeut vars arbetsområde är just problem med urinblåsans funktion.


Många hälsningar och lycka till
Märta Lauritzen / Uroterapeut
Gregor Larsson / Gynekolog