Fråga,
Hur gå tillväga mm

Dels undrar jag om nervstimulering, hur ser resultaten ut?

Mitt problem, jag får en kraftigt behov att tömma blåsan, detta kommer väldigt plötsligt.
Jag är kvinna över medelåldern, har fött två barn.
Jag bor i Stockholm.


Dels undrar jag: kan jag söka direkt hos specialist?

Med vänlig hälsning
MW


Svar,

Din korta beskrivning handlar om svår kissnödighet som är svår att behärska. I vården kallas det trängningar.

Bakgrunden till trängningar kan vara många, allt från gammal vana att genast uppsöka toalett vid första känsla av behov till urinvägsinfektion och även allvarliga sjukdomar. Hos kvinnor finns inte sällan en koppling till bäckenbotten. En utredning behövs alltid för att ta reda på orsak och välja behandling. Har besvären kommit plötsligt är urinvägsinfektion den vanligaste orsaken, om urinprov inte visar något och om man fått antibiotika som inte hjälpt ska vårdcentral skriva remiss till specialist. Det gäller främst vid trängningproblem som uppstått från ingenstans och varat ett par månader. Om trängningarna hållit på år efter år är behovet av utredning detsamma men risken mycket liten för en allvarlig sjukdom.

Det var egentligen inte detta din fråga rörde men jag tyckte det var viktigt att ta upp, särskilt när du frågar om en specifik behandlingsform. Nervstimulering kan ges på olika sätt för att nå den nervfunktion som styr blåsans aktivitet.

Vid trängningproblem vill man dämpa blåsans arbete utan att påverka förmågan att kissa. Den enklaste formen gör man själv efter instruktion av uroterapeut eller kontinenssjuksköterska. Den går ut på att stimulera blåsnerven via bäckenbotten med en tampongliknande probe via slidan, 30 minuter per dag under en - två månader.

En annan metod når blåsan via tibialisnerven som stimuleras via en akupunkturnål vid vristen. Det innebär ett par besök i veckan för cirka tolv behandlingar.
I svåra fall finns ytterligare ett alternativ med direkt stimulering av blåsnerven via ryggslutet (http://www.sinoba.se/sv/hitta-raett/behandlingsmetoder/nervstimulering-mot-inkontinens). Denna behandling är tyvärr svåråtkomlig i Sverige. Resultat beror på grundorsaken. Många blir hjälpta, en del helt återställda. Det liknar andra behandlingar vid trängningsproblematik.

Så till sista delen i din fråga. Ja, du får söka specialist direkt. I Stockholm finns flera mottagningar med blåsproblem som fokus, till exempel Octaviakliniken eller Stockolms UroGyn.

Enligt den nya lagstiftningen kan du också skriva en så kallad egenremiss och söka dig direkt till specialistmottagning där du önskar. Sinoba håller på att ta fram ett förslag på underlag för våra medlemmar, det finns olika förslag på nätet redan idag.

Vänliga hälsningar och lycka till!

Märta Lauritzen
Uroterapeut