Jag har problem med överaktiv blåsa sedan några månader tillbaka. Kan det bero på att jag har uttalad spinal stenos samt en kotglidning i nedre delen av ryggen? Inte nog med det, så har jag också totalt utslitna (Artros) höfter och därmed lågt centrerat bäcken.
Här kommer de sista meningarna i min dom: Begynnande osteonkros i caput femoris vä sida. Bilateralt betydande artrosprogress. Enligt husläkaren såg det förskräckligt ut.Så fort jag reser mig upp från sittande ställning blir jag jättekissnödig och har jag stora svårigheter att hinna i tid till toaletten. Trots att jag kanske har varit på toaletten två timmar tidigare. Jag dricker inte speciellt mycket vätska men förundras över att jag blir kissnödig så ofta, ibland 7-10 per dag. På natten faktiskt bara 2-3 gånger.
Jag väntar på att få komma till läkare med mina höfter och hoppas på operationstid för att få nya höfter, vilket verkar tar väldigt lång tid då köerna är mycket långa. Är jag på rätt spår? Eller kan det bero på något annat?

 

Hej,

Här kommer svar från uroterapeut.
 
Det låter besvärligt, både med blåsa och rygg. Blåsproblem kan som du misstänker ha ett samband med skador i ryggen som stör de nervimpulser som ska hjälpa oss att styra blåsan. Det går ändå inte att säga i ett svar som detta om det gäller dig.

Jag tycker att du ska söka specifikt för dina trängningar och då berätta om övriga problem.
I första hand är det din egen vårdcentral du bör vända dig till. Läs gärna på vår hemsida om vad du kan förvänta av ett besök och ta gärna med dig en urinmätningslista (bokför när och hur mycket du kissar under två dygn). Om du bor i närheten av hälsocentral som certifierats av Sinoba vet du att du får ett bra omhändertagande. Du kan också titta på 1177 Vårdguiden.
 
Lycka till!
 
Märta Lauritzen
Uroterapeut
Sinoba
www.sinoba.se