Hej,
Har nu provat alla mediciner som finns och gått hos uroterapeut för lokal behandling!
Har sedan minst 30 år haft problem med överaktiv blåsa men numera mer blandad
inkontinens!
Men värre med att jag bara inte kan hålla mig -det bara kommer- och nu är det jobbigt!! Kan då botox provas??Ges i lokalbedövning? (Är livrädd för smärta!) Finns forskning att läsa om denna behandling? Tacksam för svar!

Mvh
KN

 


Hej

Överaktiv blåsa innebär tvingande behov av täta urintömningar. För många är det kombinerat med ett urinläckage när det inte går att kontrollera det starka tömningsbehovet. Det är också mycket vanligt att vakna av kissnödighet flera gånger på natten. Det finns olika orsaker till överaktiv blåsa och man behöver göra en utredning för att förstå bakgrunden och behandla den.

Tyvärr finner man inte alltid orsaken och får behandling av själva symtomet överaktiv blåsa. Det kan bestå i att lära sig vad som händer i blåsan och träning i att kontrollera sina toalettbesök. Elektrisk stimulering och bäckenbottenträning kan också vara till nytta. Olika läkemedel kan dämpa urinblåsans aktivitet, de flesta som en tablett man tar en gång om dagen. Botox (R) är ett varunamn för Botulinumtoxin, ett läkemedel som kan sprutas in i urinblåsans muskulatur när annat inte hjälper. Det är effektivt och ger oftast lindring i ett halvt till ett år, sedan kan det upprepas. Ibland är Botox så verksamt att det kan vara svårt att kissa, den tiden läkemedlet verkar får man då använda en urinkateter vid toalettbesök för att tömma blåsan, så kallad självkateterisering. Det brukar sällan vara ett problem.

Behandling med Botulinumtoxin har använts i över tio år mot överaktiv blåsa och det finns mycket forskning. Det ges av läkare på mottagning genom ett instrument som förs in genom urinröret till blåsan. Oftast används lokalbedövning som injiceras innan läkemedlet sprutas in. Stick i urinblåsan medför viss smärta, att kissa den närmsta tiden efter behandling kan också ge besvär men dessa går snart över. Om Botox behandling är rätt för just dig går inte att svara på utan att veta mer om din situation men jag tycker absolut att du efter trettio års besvär ska diskutera det med din uroterapeut och med din läkare.

Lycka till!

Märta Lauritzen
Uroterapeut