Desperat rop på hjälp
 
Ända sedan jag var barn har jag haft problem med mina urinvägar vilket har blivit värre och värre, och är ett mycket stort bekymmer för mig.


Jag tar mig friheten att skriva till dig, Märta Lauritzen, eftersom jag förstått att du är en auktoritet inom detta område.

Under hela min uppväxt hade jag svårt att hålla urinen, och hur många gånger jag fått urinvägsinfektioner kan jag inte räkna och vågar jag inte tänka på. Jag har haft en njurbäckeninflammation.Jag har under årens lopp förutom mängder av antibiotikakurer provat ”alla” huskurer och naturpreparat jag fått tips på, och gjort otaliga läkarbesök utan andra resultat än tillfällig framgång. Inte förrän jag var ca 50 år gjordes utredningar som visade att jag inte kan tömma blåsan, utan har ca 6 dl resturin. Jag rekommenderas kateterisering varje dag, men urinvägsinfektionerna kommer dessvärre ändå snabbt tillbaks, vilket lett till nya antibiotikakurer gång på gång, gång på gång…..Måste jag ha det så här resten av mitt liv?? Jag går sedan många år nästan ständigt omkring med en förlamande trötthet och  sjukdomskänsla i hela kroppen, och är nu rädd för att jag ska bli resistent mot antibiotika och så här har hösten hittills sett ut:
Medicinering under  Augusti - Oktober 2017:
Cefadroxil 500 g, 1 tabl 2ggr dagligen 10 dagar.


Besvären avtog- och jag hoppades på en längre period utan UVI. Redan någon vecka efter avslutad kur kände jag att jag var sjuk igen och fick därefter
Furadantin 10 dagar, hjälpte inte.
Selexid 5 dagar. Hjälpte inte.
Ciprofoxacin 500mg 10 dagar. Hjälpte bara ett par dagar!

För tillfället äter jag Furadantin igen, 1tabl/dag 30dagar. Jag känner mig resignerad, uppgiven, ledsen och desperat eftersom jag inte längre orkar ha det så här,  vilket jag tror är lätt att föreställa sig?! Under en av mina otaliga sökningar på nätet fick jag syn på en tidningsartikel om en kvinna (Christina Ståhl) som hade kämpat med samma eländiga sjukdomshistoria som jag, men som då artikeln skrevs (2009) upplevde att hon fått ett nytt liv genom nervstimulering, InterStim, som utfördes av dr Eva Uustal i Linköping.
Efter viss efterforskning fick jag kontakt med denna Christina, som berättade att resultatet efter hennes operation var fantastiskt i drygt ett år, men därefter stötte kroppen tyvärr bort elektroderna.

Nu undrar jag:
Är detta en metod som används idag?
Hur ser i så fall resultaten ut?
Kan det vara något för mig?
Var görs detta i så fall?
Finns något annat alternativ för att hjälpa mig?
Vart kan jag vända mig ??

Jag vore oändligt tacksam om jag kunde få ett svar på detta, och tackar på förhand.--
Med varma hälsningar Mari

 

Hej Mari

Tack för ditt mail.

Det är, precis som du skriver, lätt att föreställa sig din frustration. Du beskriver problem med urinläckage i barndomen som övergått i ständiga urinvägsinfektioner. En undersökning har visat att din blåsa inte tömmer sig när du kissar. Om vi förstått rätt har du inte längre inkontinens? Svaret är skrivet i samarbete mellan mig och Gregor Larsson som är gynekolog. Du nämner sex deciliters resturin. En grogrund för bakterier som ger urinvägsinfektion är resturin och självkateterisering är då en vanlig behandling. Det har betydelse hur regelbundet det görs och fyra gånger per dag är en vanlig rekommendation.

Detta för att urinblåsan ska bli fri från den bakteriebärande urinen och kunna använda sin egen motståndskraft.Vi undrar vad den utredning du gjort bestod av. Tänker på om man tittade in i blåsan (cystoskopi), gjorde en undersökning av hur urinblåsan fungerar (urodynamik) eller röntgenundersökning av njurarna och kontroll av njurfunktionen.

Du frågar specifikt om Interstim vilket är en behandling som kan användas mot överaktiv blåsa, det vill säga täta och starka behov att kissa. Vanligtvis har överaktiv blåsa inte något direkt samband med urinvägsinfektioner eller svårighet att tömma blåsan, av det vi förstått av dina problem känns Interstim därför tveksamt. Interstim finns inte på så många håll i Sverige, vanligare i våra grannländer. Vårt bästa råd är att du söker dig till en klinik med specifikt intresse för din typ av problem som ju har flera aspekter. Om du hör av dig med din bostadsort så kan vi ge råd om vart du kan vända dig.

Vänliga hälsningar
Märta Lauritzen
Uroterapeut


Hej Märta och tusen tack till både dig och Gregor Larsson för ett utförligt och vänligt svar!
 
Det stämmer att jag inte längre har inkontinens som jag hade tidigare. Numera har jag - tyvärr!- istället en riktigt ”festblåsa” som sällan signalerar att det är dags att tömma blåsan. Jag får verkligen försöka med påminnelser på olika sätt...
 
Under årens lopp har jag varit med om så många undersökningar att jag inte riktigt minns men cystoskopi, urodynamik är jag ganska säker på att jag varit med om och jag tror också röntgenundersökning av njurarna och kontroll av njurfunktionen. ( Jag borde antecknat.....!) Det var ett antal år sedan, och jag kan därför inte hitta journalanteckningar på 1177.
 
Jag bor norr om Stockholm och har undersökts på DS, Stockholm Urogyn, Täby närsjukhus ( och kanske även någon annanstans som jag inte minns?). För några år sedan fick jag besked av Caroline Elmér, Urogyn, att de inget mer kunde göra för mig, men jag har ändå sökt mig dit igen och har snart ett återbesök till en urolog där eftersom jag inte hittade något ställe som verkar bättre, men jag tar tacksamt emot alla tips jag kan få!
 
Jag använder sedan några år Oestring och har nyligen fått en ny längre kateter som jag vänder 5-6 ggr/dag. Jag har just avslutat en månadskur med Furadantin (1/dag) och funderar på om det vore lämpligt att fortsätta ett tag till?
 
Med varma hälsningar, Mari

 

Hej MariTack för likaledes vänligt svar.

Önskar att jag hade ett förlösande råd att ge, men tyvärr. Stockholms Urogyn är omtalat bra för den typ av besvär du beskriver, där finns både läkare och uroterapeuter med intresse för urinblåsans problem och de kan göra de utredningar som behövs. Några saker jag tänker på vid återkommande infektioner är vikten av att blåsan blir tom när du tömmer den. Rätt sorts kateter är viktig, resultatet går att mäta med ultraljud när du kommer till kliniken. Ibland hjälper ett läkemedel som heter Hiprex mot återkommande infektioner, tabletten skapar en ogynnsam miljö för bakterier i blåsan men är ingen behandling för en aktiv infektion. Om du inte provat läkemedlet kan du diskutera det vid besöket på Stockholms Urogyn.
Vi håller tummarna för att dina urinvägar lugnar ner sig.Vänliga hälsningar 
Märta Lauritzen