Jag har besvär med mina trängningar, under en veckas tid har jag varit helt som vanligt men under tisdagen liksom idag onsdag har urinträngningarna kommit tillbaka på samma sätt som tidigare.
Jag har kateter och trängningen blir ofta så kraftig att urin rinner vid sidan av katetern. Mestadels är det värst i samband med avföring.


Spolat och bytt kateter, trots detta kvarstår mina urinträngningar.
Jag känner smärta när jag reser mig upp däremot har jag inga trängningar eller värk när jag ligger.


Svar;
Det måste vara besvärligt både att ha och att inte veta när trängningarna kommer. Skönt att det är lugnt när du ligger, det talar i alla fall för att katetern ligger rätt.

Den första frågan som bör ställas är om kateterbehandlingen är nödvändig, ibland händer det att kateterbehandling fortsätter mer eller mindre av slentrian. Trängningar vid kateterbehandling kan beror på många saker och det är förstås viktigt att utreda frågan tillsammans med din vårdgivare.

Jag föreslår att du söker upp kateterfakta.nu och läser om de olika orsakerna. Tala sedan med din vårdcentral eller med den enhet som har ordinerat kateterbehandling. Kanske kan du övergå till självkateterisering i stället för kvarkateter, det finns ett antal alternativ att lindra trängningar med men alla beror på orsaken.

Lycka till
Märta Lauritzen
Uroterapeut