Hej

Jag är en 67 årig man med både ED och förstorad prostata (150 ml), har varit på sjukhus två gånger den senaste tiden med urinvägsinflammation och katertömning och fick då KAD.
 
För att slippa KAD och sjukbesök hoppades jag på RIK. Har varit på VC två gånger med några månaders mellanrum och bett VC att tömma mig samt göra demonstration.
Provade en Lofric CH14 och 40 cm.
Första gången stack man in slangen och sa att det var helt tomt.
Efter 2 minuter efter urdrag kände jag mig kissnödig igen men accepterade detta som falsksignaler.
 
Gång nr 2 sa jag till VC, efter flera ”anfall” att jag inte kunnat tömma vanligt förrän på natten.
Denna gång användes samma typ av RIK och VC gjorde instoppning två gånger men inget urin kom ut och de sa samma sak som gång nummer ett, att blåsan var helt tom.
Jag kände att så inte var fallet utan bad att få gå på toaletten direkt efter urdraget.
Jag kissade nu ut ca 12-14 cl urin (mycket koncentrerad) i en mugg som jag  visade upp för VC och de hade ingen förklaring till att detta inträffade.
Faktum var att det gick lättare att kissa efter att slangen varit inne men jag vill känna mig säker på RIK (som jag inte gör nu om det verkligen gäller att tömma sig)
 
Har du en förklaring till att RIK visar tom blåsa men bevisligen finns det kvar rätt mycket som kan orsaka UVI.
(Slangen fördes in sakta och till slut i hela dess längd men ingen urin).
Med vänlig hälsning
 
 
Hej

Det låter förstås konstigt när slangen förs in långsamt och försiktigt i hela sin längd utan att den urin kommer ut som bevisligen fanns där. Jag har två tänkbara förklaringar. Den enklaste är att man använt gel för att underlätta införandet, gelen kan då täppa för hålen på katetern så att urinen inte kommer ut.

Att spruta in lite sterilt vatten eller natriumklorid kan lösa detta stopp lätt. Den andra förklaringen är att du har en divertikel, det vill säga en utbuktning på blåsan där slangen inte kommer in men där urin lagras. Om det blir lättare att kissa efter kateterisering så kan eventuellt också divertikeln tömma sig lättare.

För att få reda på hur det hänger ihop bör du få göra en utredning. Eftersom du haft urinvägsinfektioner och vet att du av och till behövt kateterbehandling bör en cystoskopi göras, att titta in i blåsan med ett instrument och med vetskap om de problem du haft.

Du bör också få kontakt med en uroterapeut som kan hjälpa dig både med RIK-teknik men också med uppföljning av själva tömningen. Uroterapeut finns på Huddinge men också på privata urologmottagningar.

Lycka till!
Märta Lauritzen
Uroterapeut