Hej!
 
Jag är en kvinna på 44 år som har problem med nervös blåsa. Känner mig nästan alltid kissnödig. Jag kissar över 10 gånger per dag, oftast mer, ibland även på natten eller åtminstone tidig morgon, även om jag verkligen försöker hålla mig...
 
När jag är väldigt kissnödig har jag svårt att få ut något alls. Det tar tid att tömma blåsan och oftast måste jag använda papper att trycka mot underlivet så rinner det en hel del mer. Ibland när jag känner mig färdig och reser mig upp blir jag kissnödig direkt och får sätta mig igen och det kommer alltid mera. Jag har försökt att låta bli att kissa för att vänja av med att behöva kissa ofta men får värk i magen samt i huvudet av spänningen. Jag lider verkligen om jag inte får kissa när jag vill. Jag undviker många gånger att dricka för att jag inte ska bli så kissnödig. Det har hänt att det läckt urin, men det är inte ofta, men oroar mig för att det kommer att bli värre...minns inte när dessa problem började. Jag vet att jag fick tömma en halv liter urin vid min första förlossning för 20 år sedan. Jag har haft en del urinvägsinfektioner, men det var flera år sedan nu.
Fick herpes för ett par år sedan då jag fick ont när jag kissade..troligtvis blåsor som satt nära, kan de ha orsakat ärr som retar än?
Måste man gå via vårdcentral för att bli utredd? Är kanske fånigt men jag går till en liten vårdcentral med manliga doktorer och tycker det är jobbigt att prata med dem. Finns det nåt man kan göra själv utan att gå dit?
MVH V
 
Hej

Det är ett besvärligt tillstånd som du beskriver och det bästa rådet vi kan ge är att du söker hjälp, den finns!
Du skriver att du inte vet hur länge det pågått men de besvär du beskriver behöver utredas. Det ser inte likadant ut överallt, på många håll i landet kan man söka direkt till specialiserad öppenvårdsmottagning utan remiss, för din del tänker jag på urolog- eller gynekologmottagning. Försök forska i om man har tillgång till uroterapeut, då vet du säkert att mottagningen i sig har ett intresse för problem från urinblåsan. Vårdguiden 1177 har bra information om vilka bestämmelser som gäller i de olika landstingen.
 
Du frågar vad du kan göra själv? Mitt råd är att du försöker registrera om det är något i din vardag som påverkar kissnödigheten. Tänker då på mat och dryck, menstruationsperiod, sex, stress eller annat. Det är också bra om du under ett par dygn i sträck antecknar klockslag för toabesök och hur mycket som kommer. Det ger en bra vägledning, både för dig och för den vårdgivare du söker. Jag råder dig också att läsa Sinobas information om vad du kan (bör) vänta dig vid ett besök som gäller dina besvär, se http://sinoba.se/sv/2017-04-03-12-26-47/forsta-besoket (kopiera länken till din webb-läsare om du inte kan klicka direkt).
Även om du drar dig för att söka din egen vårdcentral kan det vara bra att veta att du är långt ifrån ensam om att ha liknande problem. Både distriktsläkare och distriktssköterskor möter dagligen patienter med olika problem från urinblåsa och även tarm.
Vi önskar dig lycka till och hoppas att du fortsätter den väg du började när du skrev till Sinoba, att söka hjälp!
Vänliga hälsningar
Märta Lauritzen

Uroterapeut