Hej,
 
Är en 50+ man och lider sedan lång tid av trängningar som jag oftast inte kan kontrollera.
Har blivit både utredd och fått behandling för mina läckage, det har dessvärre inte hjälpt mej utan problemet kvarstår.Jag använder inkontinensskydd dagtid och även på natten. Det är givetvis en trygghet med skydden och utan dem skulle min vardag knappast fungera.

Nu till min fråga, Har märkt att det ofta kommer små-skvättar och att skydden ibland är blöta utan att jag ens märkt eller kommer ihåg det. Kan detta göra att min förmåga att stå emot trängningen försämras?
 
Mvh C

Hej

Tråkigt att du inte kunnat få hjälp mot läckaget i sig, vi hoppas förstås att utredningen omfattat både cystoskopi, urodynamisk undersökning och röntgen av urinvägarna samt att din njurfunktion kontrollerats. 

I val av skydd utgår vi från att du har fått prova ut dem som passar dig bäst, det finns fantastiska skydd hjälper till att skapa en normal vardag. Du nämner ingenting om vilka behandlingar du provat som läkemedel, uroterapeutisk behandling, kanske Botox men det är inte det som din fråga gäller.
Läckaget du beskriver påverkar inte din förmåga att behärska en trängning.

Jag frågar mig däremot vad det beror på? Efterdropp - som kommer efter att du tömt blåsan - oftast med svag stråle som gör att urinröret inte tömmer sig helt på en gång?

Trängning som du inte lägger märke till och som pressar urin förbi slutningsmuskeln?
Efterdropp kan minska med två metoder, att "mjölka" ur urinröret genom att dra fingret utefter penis undersida efter tömning eller med bäckenbottenträning - vilket kan förbättra tömningsförmågan såväl som förmågan att behärska trängning och minska läckage.

Det finns instruktioner för män på Sinobas hemsida  http://sinoba.se/sv/hitta-raett/behandlingsmetoder/baeckenbottentraening/maen

Vänliga hälsningar
Märta Lauritzen
Uroterapeut