I dag är det den internationella mansdagen. Ett utmärkt tillfälle att lyfta ett problem som tynger många män i vardagen och som sällan diskuteras. Enbart i Sverige påverkas ett par hundratusen män i olika åldrar – många av dessa lider helt i onödan.

Ett vanligt hälsoproblem i Sverige är urinläckage och uppskattningsvis är det tio procent av befolkningen som får besvär. Att det drabbar kvinnor efter förlossningar och även senare i livet är allmänt känt och diskuteras ofta ganska öppet. Det är inte lika bekant att många män har samma problem, även om det oftast börjar senare än hos kvinnor. Skador och sjukdomar kan ge problem att hålla tätt redan i unga år, men det är betydligt vanligare bland män 55+. Från och med 75-års ålder är det lika många män som kvinnor som besväras, men även män i arbetsför ålder drabbas. Symtomen uppträder då oftast i samband med att prostatakörteln växer eller efter en prostataoperation. Stress och övervikt är exempel på andra faktorer som kan påverka.

Att inte kunna hålla tätt som vuxen uppfattas som skamligt och är inte det första ämnet som diskuteras under fikapausen på arbetet eller vid en middagsbjudning. Eller varför inte – om en av tio svenskar har problem så är det hög tid att bryta tystnaden som omgärdar urinläckage.

Trots att problematiken är så vanligt förekommande får den alltför liten uppmärksamhet inom den svenska sjukvården. Området är eftersatt i läkar- och sjuksköterskeutbildningar. Det finns fortfarande stora kunskapsluckor inom delar av sjukvården och det saknas forskning.

Urinläckage är som sagt inte något man pratar högt om. Kanske inte ens med den egna familjen eller partnern. Istället lider många män i tysthet och litar i bästa fall till egna lösningar som att använda papper i underkläderna eller ta på sig dubbla lager underkläder. I sämsta fall leder urinläckage till att mannen drar sig undan, undviker intimitet eller olika sociala situationer.

Vi hävdar att man först måste våga kännas vid problematiken för att kunna föra den debatt och sprida den upplysning som så väl behövs. För det finns flera lösningar som kan hjälpa dem som drabbats. Efter utredning av urinvägarna kan läkemedel eller operation ofta bota eller minska läckaget. I vissa fall kan träning av bäckenbottenmuskulaturen mildra eller ta bort besvären, precis som knipövningar för kvinnor.

Om urinläckaget består finns det ett stort urval av skydd och produkter anpassade till män respektive kvinnor så att man ska kunna leva så gott som vanligt. I Sverige är dessa hjälpmedel skattefinansierade och skrivs ut av sjukvården, vilket inte är så vanligt i andra länder.

Hygienprodukter för kvinnor har en självklar plats både i dagligvaruhandeln och på apotek, medan tillgången ser betydligt sämre ut för män.

Tystnaden kring män och inkontinens bidrar sannolikt till att männen ser sitt problem som unikt och att de försöker finna lösningar på egen hand och inte söker den hjälp som faktiskt finns. Vi har som mål att alla ska få tillgång till adekvat vård och att ingen ska känna skam för att ha drabbats av urinläckage.

En utopi? Kanske, men inte om sjukvården och media tar sitt ansvar fullt ut. Se gärna internationella mansdagen som en återkommande påminnelse och vi gör livet lättare för hundratusentals män runt om i vårt avlånga land.

Märta Lauritzen, uroterapeut vid Karolinska Universitetssjukhuset och ordförande i intresseföreningen Sinoba, föreningen för kunskap om urininkontinens och blåsproblem. www.sinoba.se.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Artikeln är publicerad i:

Sundsvalls Tidning

Gefle Dagblad

Nya Wermlandstidningen

Eskilstunakuriren

Helsingborgs Dagblad

Skånska Dagbladet med en bild från Karolinska

Vetlanda-Posten 
 
Smålands Dagblad 
 
Hallandsposten