Det normala är att kissa 5–8 ggr/dag och 1 gång på natten efter 50. Volymer ligger mellan 250–400 ml, med en dygnsvolym på 1500–1800 ml. En lagom mängd att dricka under ett dygn är 1,5–2 liter. I denna mängd räknas även yoghurt, soppa eller stora mängder frukt.

Blåsan ska tömmas avslappnat och utan krystning, detsamma gäller för tarmen. Kvinnor ska sitta ned på hela sittringen och lätt framåtlutade för bästa tömning. För män är det mycket individuellt om man tömmer bäst stående eller sittande.

En fungerande tarmtömning är viktigt då en full tarm kan trycka på blåsan och på så sätt öka behovet av att kissa, men blåstömningen kan även försvåras. Den bästa sittställningen för att tömma tarmen är att sitta med en pall under fötterna.

Går du ofta på toaletten kontrollera hur mycket vätska du dricker under några dygn. Överstiger det den rekommenderade dygnsmängden, ca 2 liter, så försök att minska vätskeintaget. För att slippa gå upp nattetid bör du sluta dricka 4 timmar innan läggdags och endast skölja munnen eller suga på en salivstimulerande tablett om du blir törstig under natten.
Undvik att gå på toaletten ”för säkerhets skull”.

Använd inte parfymerad tvål i underlivet och tvätta inte mer än en gång dagligen. Använd då gärna olja.

Viktnedgång har visat effekt vid ansträngningsinkontinens. Kronisk rökhosta kan leda till ansträngningsläckage varför det är bra att undvika rökning. Rökning är också den vanligaste orsaken till cancer i urinblåsan.

Kvinnor som har problem med täta trängningar och/eller upprepade urinvägsinfektioner kan få lindring av att använda lokalt östrogen.

För att minska risken för urinvägsinfektion hos kvinnor är det viktigt att torka framifrån och bakåt så att bakterierna från analområdet inte förs fram till urinröret, tömma blåsan efter samlag och ha ett gott vätskeintag.